Result

Semua sedia maklum bahawa hari ni 'result' STPM 2013 P3 dah keluar kan? 'So', memandangkan ada sisa cebisan-cebisan semangat yang terkumpul ni zu nak 'share' apa yang zu rasa. Ok? *betulkan spect*

Alhamdulillah. Ada yang dapat 'result' bagus bergembira dengan kejayaan yang dimiliki atas usaha dan jerih payah. Ada jugak yang dapat 'result' kurang memuaskan hati bersedih hingga mengasingkan diri dari dunia kan?

Ok. *senyum*. Untuk awak yang dapat 'result' bagus jangan lupa buat sujud syukur ye. Nak meraikan kegembiraan awak tu boleh tapi jangan terlalu bangga diri sampai lupa Tuhan ye dan jangan sampai awak lupa pada rakan-rakan yang tak se'bertuah'  awak ye sebab awak masih ada rakan-rakan sekeliling yang sedang berduka lara meskipun awak tak nampak dari mata kasar. Mereka juga punya hati dan perasaan untuk lihat kejayaan sendiri tapi masa itu masih belum menyebelahi mereka. Dekati mereka dan kuatkan mereka. Tak salah pun awak bantu ringankan kesedihan dia. Sekurang-kurangnya awak doakan dia tabah mengharunginya. *senyum lebar*

Kepada awak yang sedang bersedih mengenangkan 'result' yang tak seberapa tu 'just relax' k. Tarik nafas dalam-dalam dan hembus perlahan-lahan. 'Keep calm and smile'. Ucaplah alhamdulillah walaupun 'result' awak tak sebagus orang lain. Itu rezeki awak dan bahagian awak walaupun sikit. Jangan lupa buat sujud syukur juga ya. *senyum*

Dah doa, dah usaha, dah ikhtiar, dah tawakal
tapi itu jugak yang awak dapat
di situ Allah nak uji, tinggi mana tingkat syukur awak


Pinjam semangat dari Kak Fit
Bersyukur even dapat pointer rendah (padahal ada orang yang dapat lagi rendah dari kita), bersyukur even setiap hari hanya dapat makan lauk telur goreng atau megi je (padahal ada orang jangan kata nak makan telur, makan nasi pun kadang2 tak dapat), bersyukur even muka tak cantik mcm miss universe (padahal ada orang buta yang bisu pekak tak de kaki tak de tangan lagi). Bersyukur dalam segalanya. payah kan? padahal, ALLAH sangat suka hamba-Nya yang sentiasa bersyukur dalam segala hal.

Bukan bila dapat bagus
awak baru nak syukur. Bila dapat teruk awak nak salahkan Tuhan. Salahkan takdir. Syukur itu perlu setiap masa.

Adatlah study ni ada naik ada turun ada suka ada duka ada manis ada pahit kerana semua itu 'are part of the life' . Bersangka baiklah pada Allah.

Awak dah usaha dan awak pun dah mencuba. 'Trying the best you could.' Tapi, takdir yang tertulis kau gagal akhirnya. Jika Allah mengatur untuk kita apa yang orang sangka tewas, kita akan melihat kemenangan dari sisi Allah. Bersangka baik pada Allah. Pasti ada hikmah.

Kekecewaan setelah berusaha mencuba lebih ringan daripada penderitaan kekecewaan apabila tidak langsung berusaha untuk mencuba. Biar hujung waktu kita sedar dan berusaha daripada putus asa dan mengenang nasib. Biar kita mati berjuang ke saat akhir daripada hidup bacul tak mengaku kita dah tersilap langkah. Biar saat ini kita tetap berusaha walau pedih mengetahui betapa lalainya kita daripada mengetahui kita tak pernah sedar kelalaian kita dan biar kita usaha sedikit daripada langsung tak berusaha. Kerana Allah sayang hamba-Nya yang begitu. Yang berusaha tanpa lelah. Keputusan itu milik Allah. Yang penting usaha. Teruskan perjuangan. 'Never give up and never say die before you try.'

Pasti ada hikmah. Tak nampak sekarang mungkin esok. Mungkin lusa. Mungkin masa awak kerja nanti.

Laa tahzan. Jangan bersedih. 'There's always room for improvement. Yet get along the way to perfection, you'll learn to get better.'

“Sesungguhnya jika kamu bersyukur, nescaya Aku akan menambahkan (nikmat) kepada mu, tetapi jika kamu mengingkari (nikmat-Ku )maka pasti azab Ku sangat berat” (Ibrahim:7)

Sapulah air mata yang terbit dari rasa kecewa. Awak terluka dan merana, tentunya DIA mengetahuinya. Alangkah indahnya jika perasaan itu diganti dengan tawakal dan reda. Berdoalah pada Allah yang memiliki segalanya. Semoga Allah ubati kekecewaan yang dirasa dengan bahagia yang akan hadir di kemudiannya. InsyaAllah.. yakini bahawa Allah lah sebaik-baik pengatur kehidupan insan.

#Dapat result bagus jangan riak. Jangan pandang lekeh dekat orang lain. Dapat result rendah jangan putus asa. Jangan rasa ini pengakhiran dunia.#
*betulkan suara*
Untuk tersenyum disaat duka itu payah kan? tapi bila awak mampu melakukannya awak hebat! Hebat terima sebab awak tau semua tu datangnya dari DIA juga dan semua yang datang dari DIA tu adalah yang terbaik buat diri kita. Pandang semua tu nikmat.



Jika kecewa itu membuatkan kita ingat pada Allah, itulah nikmat.
Jika gembira itu membuatkan kita lupa pada Allah, itu musibah.

Ingat! Perancangan Allah hebat. Allah tahu apa yang terbaik untuk kita. Berdoalah tanpa henti agar dipermudahkan segala urusan.


Bukannya hati awak tak kecewa dan bukannya hati awak tak hancur, bukan pula hati awak tak perih, namun redha dengan ketentuan Allah itu amat penting.


ada orang bila dia jatuh dia bangkit cepat
ada juga orang bila jatuh dia bangkit lambat
tapi apa-apa pun yang penting dia bangkit!

Kalau jatuh, bangunlah kembali dan terus lari pecut! baru style ^_~ bangkit dan terus lompat tinggi-tinggi dengan senyum manis macam gula

Langkah ini tidak boleh berhenti setakat ini. Masih perlu berjuang meneruskan saki baki perjalanan hidup ini. Bismillah

# Jangan risau, Allah ada untuk awak semua, Allah ada untuk saya, Allah ada untuk awak, Allah ada untuk dia, Allah ada untuk kita semua.